Jing Wu Forms

"Η «Αθλητική Ένωση Τζινγκ Γου» (精武体育会), όπου Τζινγκ Γου σημαίνει Άριστη Πολεμική Τέχνη, ιδρύθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 1910  πάνω στις βάσεις και στο πνεύμα της ένωσης που  οραματίστηκε ο Χουό Γιουάν Τζιά. Υποστήριξε από την αρχή μια σχετικά αντισυμβατική ιδέα συγκριτικά με το κυρίαρχο πνεύμα της εποχής γύρω από την διδασκαλία των πολεμικών τεχνών. Προώθησε την ιδέα της διδασκαλίας και ανάπτυξης, όχι ενός συγκεκριμένου στιλ Γουσού, όπως συνήθως συνέβαινε μέχρι τότε, αλλά των κινέζικων μαχητικών τεχνών ως συνόλου, αφενός ως μεθόδου φυσικής αγωγής με πυρήνα το Γουσού, και αφετέρου ως αποτελεσματικού τρόπου διάδοσης, μέσα και έξω από την Κίνα, της κινέζικης κουλτούρας. 

Για να το πετύχουν αυτό, οι πρωτεργάτες της ένωσης εργάστηκαν συστηματικά για τη σύνθεση μιας διδακτέας ύλης, η οποία δεν θα προέβαλε αποκλειστικά ένα συγκεκριμένο στιλ, αλλά θα μπορούσε να απευθυνθεί και να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, σπάζοντας ταυτόχρονα την στενή οικογενειακή διάδοση των συστημάτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος ο Χουό Γιουάν Τζιά λίγο πριν πεθάνει προσκάλεσε τον δάσκαλο Τζάο Λιάν Χε από την επαρχία Χε Μπέι, (Αρ Λανγκ τσουάν, Μι Τζονγκ τσουάν, Ταν τουί και Τζαν Τσουάν) για να διδάξει παραδοσιακό Σαολίν στην ένωση. 


Ο ίδιος ο Τζάο Λιάν Χε μαζί με άλλους δασκάλους της ένωσης επεξεργάστηκαν μια ύλη που περιελάμβανε φόρμες γροθιάς και όπλων, κυρίως από τα στιλ που είχαν τις ρίζες τους στο βόρειο Σαολίν, καταλήγοντας σταδιακά σε ένα πρόγραμμα πέντε φορμών και αργότερα δέκα φορμών, οι οποίες και έγιναν η βασική ύλη της ένωσης. 



Το άνοιγμα προς τα διάφορα στιλ συνέχισαν οι υπεύθυνοι της ένωσης, οι οποίοι προσκάλεσαν κατά καιρούς διάσημους δασκάλους της εποχής να διδάξουν στην ένωση. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Τσεν Τζι Τζενγκ από το στιλ του Αετού, ο Λουό Γκουάν Γιού από τον Προσευχόμενο Μάντι, ο Σουν Γιού Φενγκ από το Λόχαν Τσουάν κ.α. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία της «Τζινγκ Γου» προέβλεπε καταρχήν την εκπαίδευση των μαθητών στην βασική ύλη της ένωσης και στη συνέχεια την εξειδίκευση τους στο στιλ που επιθυμούσαν. "



(Το παραπάνω είναι απόσπασμα από άρθρο του Π. Δερβέντη για την ιστορία της Τζινγκ Γου. Ολόκληρο το άρθρο εδώ.)


 

Tan Tui


Το Tan Tui αποτελεί ένα ξεχωριστό στυλ Κουνγκ Φου. Όμως χρησιμοποιείται συχνά ως μία βασική εισαγωγική φόρμα εξάσκησης και για άλλα στυλ, ιδιαίτερα όσα αυτοπροσδιορίζονται ως Βόρεια (π.χ. Βόρειο Σαολίν, Νύχι του Αετού, κλπ.). Το σκεπτικό πίσω από αυτή την πρακτική αποτυπώνεται σε ένα ευρέως διαδεδομένο γνωμικό στο χώρο των Κινέζικών πολεμικών τεχνών: “Εάν είσαι καλός στο Tan Tui, τότε και το Κουνγκ Φου σου θα είναι καλό!”
Υπάρχουν τρεις κύριες εκδοχές για ν’ αποδώσει κανείς το νόημα του Tan Tui – «τα Λακτίσματα του κ. Tan», «τα Λακτίσματα του Ναού της Πηγής του Δράκου» και «τα Εκρηκτικά Λακτίσματα». Κανείς όμως δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα την ακριβή απόδοση. Έτσι είναι προτιμότερο να τ’ αναφέρουμε απλά ως Tan Tui.

Η παραδοσιακή φόρμα, όπως διδάσκεται από την Jing Wu Association, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλά εκρηκτικά λακτίσματα και στη κάλυψη της κεντρικής γραμμής του ασκούμενου. Σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές είναι πιο απλή, χωρίς «φανταχτερές» κινήσεις, που όμως περιέχει αρκετές βασικές τεχνικές κλειδώματος του καρπού και των χεριών.

Κάθε μία από τις δώδεκα γραμμές που αποτελούν την φόρμα εστιάζει σε μία βασική τεχνική. Μαθαίνετε εύκολα ακόμα και από έναν σχετικά αρχάριο μαθητή, επιτρέποντάς του από την αρχή να εξασκηθεί σε ένα πλήρες σύστημα Κινέζικης μαχητικής τέχνης.

Όταν οι αρχάριοι δεν γνωρίζουν ακόμα τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες της φόρμας την υποτιμούν, εστιάζοντας μόνο στις στάσεις και παραγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες δεξιότητες οι οποίες επιτυγχάνονται μόνο μέσα από τη συστηματική εξάσκησή της.



Όμως η φόρμα Tan Tui δεν αποτελείται από μία σειρά ξεκομμένων στάσεων αλλά από κινήσεις οι οποίες συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους. Όλες οι κινήσεις είναι ισορροπημένες και μπορούν να γίνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, επιτρέποντας στο σώμα να γυμνάζεται ομοιόμορφα. Η δε διάρκεια της φόρμας είναι τέτοια ώστε παράλληλα βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η αντοχή. Ταυτόχρονα, καθώς είναι γεμάτη μαχητικές τεχνικές, εύκολα εφαρμόσιμες, επιτρέπει στο μαθητή να ασκείται στην αυτοάμυνα από την αρχή της προπόνησης.  

Στο παρελθόν οι μαθητές ασκούνταν μόνο στις στάσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι εξαιρετικά επίπονο και μονότονο. Η εξάσκηση της φόρμας Tan Tui προσφέρει μία ιδανική μέθοδο για να δυναμώσει η βάση και να εξασκηθούν τα χέρια σε διάφορες τεχνικές. Κάποιος που δεν έχει εξασκηθεί αρκετά, θα έχει το κέντρο βάρους του ψηλά, και τα πέλματά του δε θα πατάνε σωστά στο έδαφος. Επομένως τη στιγμή που απαιτείται δύναμη, έκρηξη και ταχύτητα, θ’ αρχίσει να παραπατάει, καθώς τα πόδια του θα τρέμουν και η ισορροπία θα χαθεί. Διατηρώντας το πόδι τεντωμένο αφού έχει ολοκληρωθεί το λάκτισμα και η συνεχής επανάληψη των στάσεων μέσα στη φόρμα, προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για να δυναμώσουν τα πόδια.

Η φόρμα Tan Tui προσφέρεται σαν μία ιδανική μέθοδος για να δυναμώσει κάποιος τη βάση του και να μάθει  πώς να χρησιμοποιεί όλο του το σώμα, παράγοντας δύναμη από τα πόδια και τη μέση και όχι μόνο από τα χέρια ή τους ώμους.


Gong Li Quan

Η φόρμα Gong Li Quan (η Γροθιά που Εξασκεί τη Δύναμη - Kung Lik Kuen στα Καντονέζικα) είναι μία διάσημη φόρμα της οικογένειας του Βόρειου Σαολίν και αποτελεί μία από τις δέκα βασικές ρουτίνες της Jing Wu Association. Μαθαίνει στους νέους ασκούμενους σχεδόν όλες τις διάφορες βασικές στάσεις και γροθιές, και ταυτόχρονα ενδυναμώνει τα πόδια και τη μέση. Για να γίνει σωστά πρέπει να δοθεί έμφαση στις χαμηλές και σταθερές στάσεις και στην καθαρή έκφραση της δύναμης. Οι εναλλαγές των στάσεων πρέπει να γίνεται μεν γρήγορα, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρείται πάντα η ισορροπία και η σωστή θέση της λεκάνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου