Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Η Αξία της Εξάσκησης στο Xing Yi Quan

Li Tian Ji with Niu Sheng Xian (standing on the right)

(οι παρακάτω σκέψεις και ιδέες ανήκουν στον μεγάλο δασκάλο Li Tian Ji και στον μαθητή του Niu Sheng Xian)

Το xingyi είναι μία φυσική δραστηριότητα που κάνει καλό στο σώμα και στο μυαλό.
Είναι άριστο για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, με επιβεβαιωμένα αποτέλεσματα στην δύναμη των μυών. Νέοι και δυνατοί αθλητές μπορούν να αναπτύξουν τους μύες σε όλο τους το κορμί. Η φάση της ανάπτυξης των μυών χρησιμεύει στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης για μελλοντικές ανάγκες. Για να χτίσουμε γερή βάση πρέπει να σταθεροποιήσουμε το κορμί.

Όταν τα χέρια κινούνται προς τα μέσα ή προς τα έξω μένουν κοντά στα πλευρά και αυτό δημιουργεί αντίσταση. Όταν τα χέρια υψώνονται ή χαμηλώνουν, περιστρέφονται προς τα έξω ή τρυπάνε και στην συνέχεια περιστρέφονται προς τα μέσα σε σπείρα και γυρνάνε, αυτό γυμνάζει τον πήχη, τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους και τους δελτοειδείς μύες. Η δύναμη που χρησιμοποιεί κανείς για να κυλήσει, να περιστραφεί και να χτυπήσει συστέλλει όλους τους μύες, και τους εξασκεί αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τον έναν μυ σαν ανταγωνιστή του άλλου.

Υπάρχουν επίσης αυστηρές οδηγίες για τις στάσεις και για την εξάσκηση των ποδιών. Για παράδειγμα, για να προχωρήσει κανείς ευθεία μπροστά, πρέπει να κάνει ένα μεγάλο βήμα, που να είναι γρήγορο και να προσγειωθεί σταθερά αλλά έτσι ώστε το σώμα να μην σηκωθεί ούτε να πέσει. Αυτό απαιτεί να ασκηθεί μεγάλη πίεση στα πόδια. Οι στάσεις των δώδεκα ζώων έχουν πολλά άλματα, πτώσεις και γρήγορες στροφές πράγμα που γυμνάζει πλήρως του μύες και τους συνδέσμους. Για παράδειγμα, οι στάσεις ο χρυσός κόκορας κουνάει την ουρά του και ο χρυσός κόκορας λαλεί το ξημέρωμα, απαιτούν σταθερή στάση, δύναμη στα χέρια, δύναμη εξύψωσης και πίεσης προς τα κάτω στις παλάμες, γρήγορη και εκρηκτική δύναμη στους μύες της κοιλιάς και της πλάτης. Με τα χρόνια, όλοι οι μύες του σώματος αποκτούν μεγάλη δύναμη.

Niu Sheng Xian practicing Beng Quan

Το νευρικό σύστημα εκπαιδεύεται εξίσου: αυτού του τύπου οι ενέργειες απαιτούν τον συντονισμό των ματιών, των χεριών, των ποδιών και του σώματος, έτσι ώστε ολόκληρο το σώμα να κινείται σαν μία μονάδα.

Το πνεύμα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ενώ το σώμα και ο νους ενωμένα, ώστε η πρόθεση να οδηγεί την κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος ενεργοποιείται ώστε να ρυθμίσει την κίνηση, που εξυπηρετεί στον συντονισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος και των λειτουργιών του εγκεφάλου. Αυτού του είδους η ουδέτερη διέγερση, μέσω της συμπυκνωμένης δραστηριότητας, προσφέρει ενεργή ξεκούραση στον εγκέφαλο, καθώς μέρη του «κλείνουν». Έτσι, η εξάσκηση στο xingyi όχι μόνο προκαλεί ιδρώτα αλλά διαλύει την κούραση και συμβάλει στην καλή ζωή.

Το xingyi έχει επίσης άριστη επίδραση στα εσωτερικά όργανα και στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Απαιτεί το στήθος να είναι χαλαρό, η κοιλιά σταθερή, ενώ η αναπνοή να κατεβαίνει χαμηλά στο dantian. Η εσκεμμένη αύξηση του βάθους της αναπνοής ενδυναμώνει το διάφραγμα, με αποτέλεσμα η μακροχρόνια πρακτική να βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία. Η κοιλιακή αναπνοή προκαλεί το κατέβασμα του διαφράγματος, πράγμα που αυξάνει την κίνηση των οργάνων στην κοιλιακή χώρα. Αυτό βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στην κοιλιακή χώρα, που βοηθάει στην πέψη και στις λοιπές λειτουργίες του μεταβολισμού.

Πολλές τεχνικές του xingyi έχουν σαν πρότυπο κάποια ζώα – το κάθε ένα από τα οποία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, για να μιμηθεί κανείς πειστικά την ευκινησία της μαϊμούς, την αγριότητα της τίγρης, την ταχύτητα του χελιδονιού, ή την ευλυγισία του φιδιού, πρέπει να αναπτύξει ταχύτητα, δύναμη, ευκινησία και ευλυγισία στα χέρια, στα μάτια, στο σώμα και στα πόδια. Αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσει όλες τις ιδιότητες του σώματος και του μυαλού.

Tο Xingyi έχει εμφανή μαχητικά χαρακτηριστικά. Κατά την διάρκεια της ιστορικής του εξέλιξης, το xingyi ενσωμάτωσε μεγάλη ποικιλία θεωρίας και εμπειρίας σε μαχητικές τεχνικές και στρατηγική. Αυτή η ποικιλία γίνεται εμφανής κατά την εξάσκηση και αναπτύσσει την κατανόηση για την αυτοάμυνα, ενώ ασκεί την ικανότητα για μάχη. Αυτή η επίγνωση βοηθάει να κρατηθεί το ενδιαφέρον του μαθητή.

Στον τομέα της στρατηγικής, το xingyi δίνει έμφαση στα ακόλουθα:

1. Πολέμα για να κερδίσεις
Τόλμα να πολεμήσεις σαν να πρέπει να κερδίσεις, κατευθείαν κινήσου μπροστά – δύο οδηγίες του xingyi λένε ότι «όταν συναντήσεις το αντίπαλο θα υπάρξει ένας νικητής, αντιμετώπισε τον θάνατο χωρίς φόβο»...
2. Παίρνε πρωτοβουλία
Προχώρα μέσα ή έξω γρήγορα, κράτα πάντα την πρωτοβουλία στην πλευρά σου...
3. Κρατά τον αντίπαλο εκτός ισορροπίας
Το xingyi αποκαλεί το κεφάλι, τον ώμο, το αγκώνα, το χέρι, τον γοφό, το γόνατο και το πόδι «οι επτά γροθιές» - το κάθε ένα μπορεί να χτυπήσει, και μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς όποιο θέλει. Αν ο αντίπαλος είναι μακριά, χρησιμοποίησε τα χέρια, αν είναι κοντά, τον αγκώνα...
4. Προσαρμόσου στις περιστάσεις
Γνώρισε τον εαυτό σου και τον άλλον, δες την ευκαιρία σου και άρπαξε την – το xingyi δίνει έμφαση στο να αλλάζεις ανάλογα με τον αντίπαλο...


Θεραπευτικές ιδιότητες του xingyi

Το xingyi χρησιμοποιεί μία όρθια στάση στην οποία μπορεί κανείς να εξασκείται σθεναρά ή μαλακά έτσι ώστε να είναι προσιτή σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Τα άτομα με αδυναμία ή χρόνιες παθήσεις μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένες τεχνικές και να ασκούνται μαλακά, ή να κάνουν μόνο την όρθια εξάσκηση για να έχουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Kάποιες κλινικές φυσιοθεραπείας, όπως η κλινική στο Harbin Medical Universtiy, πέτυχαν θετικά αποτελέσματα συνδυάζοντας την όρθια στάση του xingyi με άλλες θεραπείες, σε ασθενείς με υψηλή καρδιακή πίεση, βρογχίτιδα και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Αν χρησιμοποιείτε το xingyi για θεραπευτικούς σκοπούς, επιλέξτε τις πιο απλές κινήσεις και στάσεις και βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής ήρεμο καθ’ όλη την διάρκεια της εξάσκησης.

Κρατήστε τον κορμό ίσιο και το σώμα χαλαρό, και συγκεντρωθείτε σε ό,τι κάνετε. Αυτό θα βάλει σε τάξη το νευρικό σύστημα, θα βελτιώσει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, την ψυχική και την σωματική κατάσταση.

Ο συνδυασμός των κινήσεων και των στάσεων, όταν χρησιμοποιείται σαν θεραπεία, έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις παραδοσιακές κινέζικες ασκήσεις αναπνοής (qigong) και το Taiji. Κάποια άτομα με δυσκολία στην κίνηση των άκρων έδειξαν πραγματική βελτίωση με αυτού του είδους την πρακτική, κάτω από την κατάλληλη επίβλεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου