Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εισαγωγή στο Xing Yi Quan


Από την Τρίτη 9 Απριλίου ξεκινάει ένας νέος κύκλος μαθημάτων αφιερωμένος αποκλειστικά στην τέχνη του Xing Yi Quan .

Τα μαθήματα θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη 18.00-19.00 και Πέμπτη 20.30-21.30 στην έδρα του συλλόγου μας  Μεσογείων 269.

Τα μαθήματα αφορούν αρχάριους μαθητές που ενδιαφέρονται να συγκεντρωθούν ειδικά σε αυτό το στυλ Kung Fu και θέλουν να αποκτήσουν μια καλή ιδέα για το Xing Yi Quan σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα διδαχθεί η βασική στάση San Ti Shi και τα Πέντε Στοιχεία (Pi, Zhuan, Beng, Pao, Heng).




Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ: 6948804086
Email: gdivanity@gmail.com

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Μόνο εάν δεν υπάρχει πρόθεση, μπορείς να δεις την πραγματική πρόθεση. Όταν χτυπάς να μην σκέφτεσαι το αποτέλεσμα – απλά κάντο!”


Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το XingYi (Σινγκ Γι) δημιουργήθηκε από τον Τζι Λουνγκ Φενγκ κατά το τέλος της δυναστείας των Ming και τις αρχές της δυναστείας των Qing. Το XingYi, ήταν δημοφιλές στις επαρχίες Hennan, Shanxi και Hebei. Σε κάθε επαρχία εξελίχθηκε διαφορετικά. Το στυλ Shanxi χαρακτηρίζεται από πολύ σφικτές γροθιές και ευλύγιστη δύναμη. Στην επαρχία Hebei, είναι περισσότερο ανοιχτό με πιο σταθερό πλαίσιο και πιο εμφανή δύναμη. Στην Hennan χαρακτηρίζεται από γρήγορη και έντονη δύναμη.
Είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες, όπως XingYi Quan (πυγμαχία της μορφής και της πρόθεσης) και LiuHe Quan (πυγμαχία των έξι αρμονιών), ενώ σε κάποια μέρη της Κίνας ονομάζεται ακόμα και XinYi Quan (πυγμαχία της καρδιάς και του πρόθεσης). Οι διάφορες ονομασίες αναφέρονται σε διάφορες όψεις του συγκεκριμένου στυλ κουνγκ φου.
Η βασική ύλη περιλαμβάνει τη στάση ShanTiShi, τα πέντε στοιχεία WuXing Quan (βασικές γροθιές), και και τις δώδεκα φόρμες ζώων XiErXing Quan. Διάσημα TaoLu (φόρμες) είναι τα WuXingLianHuan Quan, BaShi Quan, XiErHong Quan, ZaShiChui, καθώς και οι φόρμες δύο ατόμων WuXingShengKe και AnShenPao.
Η εξάσκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε στοιχεία, στις έξι αρμονίες και την εναλλαγή της δύναμης και της απαλότητας. Οι πέντε βασικές γροθιές είναι οι Pi Quan, Zhuan Quan, Beng Quan, Pao Quan και Huan Quan οι οποίες αντιστοιχούν στα πέντε στοιχεία Μέταλλο, Νερό, Ξύλο, Φωτιά και Γη. Οι έξι αρμονίες ορίζουν η καρδιά να είναι ενωμένη με την πρόθεση, η πρόθεση να είναι ενωμένη με την ενέργεια, η ενέργεια να είναι ενωμένη με την δύναμη, ο ώμος να είναι ενωμένος με τον γοφό, ο αγκώνας με το γόνατο, το χέρι με το πόδι. Αυτές οι συνδέσεις δείχνουν τον βαθμό συντονισμού που απαιτείται. Η ποιότητα της κίνησης πρέπει επίσης να προσομοιάζει το σώμα του δράκου, τους ώμους της αρκούδας, τα πόδια της κότας, τα χέρια του αετού, το αγκάλιασμα του τίγρη και το ήχο του κεραυνού, δηλαδή απαιτεί ευλυγισία, σταθερότητα, ταχύτητα, δύναμη, μαχητική πρόθεση και εκρηκτικότητα.
Υπάρχουν αρκετά ρητά για το XingYi που χαρακτηρίζουν το ιδιαίτερο αυτό στυλ κουνγκ φου και χρησιμεύουν ως κατευθυντήριες γραμμές για την εξάσκηση:
Το χτύπημα πρέπει να είναι τόσο απλό όσο και το περπάτημα. Να είσαι γενναίος και να προχωράς ευθεία μπροστά” 
Οι κινήσεις στο XingYi είναι γενικά απλές. Όταν κάποιος κατακτήσει την τεχνική, η δύναμη είναι εμφανής χωρίς κανένα στολίδι, καθώς κάθε επιπλέον κίνηση θα κατέστρεφε την πρωτότυπη μορφή. Το χαρακτηριστικό της απλότητας είναι εμφανές και στην μάχη, που δίνει έμφαση σε γρήγορη και άμεση επίθεση για να φτάσει στην γροθιά του αντιπάλου.

Όταν χτυπάς κάποιον, δε θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το σχήμα της κίνησής σου” 
Το XingYi δίνει έμφαση στην ταχύτητα και την δύναμη. Οι κινήσεις είναι κυρίως σε ευθεία γραμμή, με το ένα άκρο να εκτείνεται όταν το άλλο μαζεύεται, με ελάχιστες εξωτερικές κινήσεις, επιτρέποντας στον ασκούμενο να κινείται γρήγορα σε μικρό χώρο.

Οι δύο αγκώνες δεν πρέπει να φεύγουν από τα πλευρά, τα δύο χέρια προστατεύουν πάντα την καρδιά”
Η φράση αυτή σημαίνει ότι τα χέρια όταν κινούνται μένουν κοντά στο σώμα, σαν ένα σκοινί που περιστρέφεται, έτσι ώστε η δύναμη να είναι ολοκληρωμένη, στερεή και να μην χάνεται. Όταν τα χέρια κινούνται προς τα μέσα ή προς τα έξω μένουν κοντά στα πλευρά και αυτό δημιουργεί αντίσταση. Όταν τα χέρια υψώνονται ή χαμηλώνουν, περιστρέφονται προς τα έξω ή τρυπάνε και στην συνέχεια περιστρέφονται προς τα μέσα σε σπείρα και γυρνάνε, αυτό γυμνάζει τον πήχη, τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους και τους δελτοειδείς μύες. Η δύναμη που χρησιμοποιεί κανείς για να κυλήσει, να περιστραφεί και να χτυπήσει συστέλλει όλους τους μύες, και τους εξασκεί αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τον έναν μυ σαν ανταγωνιστή του άλλου. Έτσι επιτυγχάνει κανείς δύναμη που είναι σύντομη και κοφτή, γυρνάει καθώς χτυπάει και είναι σφιχτά συντονισμένη με τις κινήσεις του σώματος και των ποδιών.
Όταν κάνεις ένα βήμα είσαι σαν το αλέτρι. Όταν χτυπάς, τα πόδια αντιστοιχούν στο 70% και τα χέρια στο 30% της δύναμης και της ενέργειας που χρησιμοποιείται” 
Υπάρχουν επίσης αυστηρές οδηγίες για τις στάσεις και για την εξάσκηση των ποδιών. Για παράδειγμα, για να προχωρήσει κανείς ευθεία μπροστά, πρέπει να κάνει ένα μεγάλο βήμα, που να είναι γρήγορο και να προσγειωθεί σταθερά αλλά έτσι ώστε το σώμα να μην σηκωθεί ούτε να πέσει. Για να γίνει ένα βήμα μπροστά, το ισχίο διπλώνεται για να καλύψει τη βουβωνική χώρα, τα γόνατα τεντώνονται, το πόδι γυρίζει προς τα μέσα και τα δάχτυλα γαντζώνονται στο πάτωμα. Αντίστοιχα, όταν το σώμα γυρίζει, το κέντρο του σώματος (η οσφυϊκή χώρα) οδηγεί την κίνηση, που είναι γρήγορη και στέρεα. Αυτό απαιτεί να ασκηθεί μεγάλη πίεση στα πόδια. Πολλές τεχνικές του XingYi έχουν σαν πρότυπο κάποια ζώα – το κάθε ένα από τα οποία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, για να μιμηθεί κανείς πειστικά την ευκινησία της μαϊμούς, την αγριότητα της τίγρης, την ταχύτητα του χελιδονιού, ή την ευλυγισία του φιδιού, πρέπει να αναπτύξει επίσης ευκινησία και ευλυγισία στα χέρια, στα μάτια, στο σώμα και στα πόδια. Ακόμα, οι στάσεις των δώδεκα ζώων έχουν πολλά άλματα, πτώσεις και γρήγορες στροφές πράγμα που γυμνάζει πλήρως του μύες και τους συνδέσμους. Για παράδειγμα, οι στάσεις “ο χρυσός κόκορας κουνάει την ουρά του” και “ο χρυσός κόκορας λαλεί το ξημέρωμα”, απαιτούν σταθερή στάση, δύναμη στα χέρια, δύναμη εξύψωσης και πίεσης προς τα κάτω στις παλάμες, γρήγορη και εκρηκτική δύναμη στους μύες της κοιλιάς και της πλάτης. Με τα χρόνια, όλοι οι μύες του σώματος αποκτούν μεγάλη δύναμη και αντοχή.

“Το χτύπημα πρέπει να ξεκινάει από το σώμα και να φτάνει μαζί στο πόδι και στο χέρι, γιατί αν το χέρι φτάνει πριν το πόδι, το χτύπημα θα αποτύχει, ενώ αν το χέρι και το πόδι φτάσουν μαζί το χτύπημα θα φτάσει στον αντίπαλο σαν να κόβεις χορτάρι” 

Το XingYi απαιτεί ιδιαίτερο συντονισμό όχι μόνο στα χέρια και τα πόδια – αλλά σε χέρια, μάτια, σώμα και βήματα – καθώς «όταν ένα κλαδί κινείται, τότε εκατό κλαδιά ακολουθούν». Όταν χτυπάμε, τα τρία άκρα – δάχτυλα χεριού, ποδιού και μύτη – ευθυγραμμίζονται και τα τρία τμήματα συγχρονίζονται – ξεκινάει το τμήμα των άκρων, συνεχίζει το μεσαίο τμήμα και ακολουθεί το τμήμα της βάσης. Η δύναμη επομένως βγαίνει απ' όλο το σώμα και όχι μόνο από τα χέρια ή τα πόδια.

Όταν χτυπάς κάποιον, δε θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το σχήμα της κίνησής σου Μόνο εάν δεν υπάρχει πρόθεση, μπορείς να δεις την πραγματική πρόθεση. Όταν χτυπάς να μην σκέφτεσαι το αποτέλεσμα – απλά κάντο!” 
Πάνω σε αυτή την βάση, η πρόθεση κινεί την ενέργεια και η ενέργεια δημιουργεί την δύναμη, έτσι ώστε το μυαλό, η αναπνοή και η δύναμη να είναι συγχρονισμένα. Ο συγχρονισμός του εσωτερικού και του εξωτερικού που επιτυγχάνεται είναι τέτοιος, που όταν κανείς κινείται, δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι ενωμένο. Η κίνηση απαιτεί μεγάλη εκρηκτικότητα, χωρίς να προηγείται εμφανής προετοιμασία.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
Για πολλά χρόνια, οι στάσεις του XingYi χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στην φυσιοθεραπεία.
Σε συνδυασμό με το QiGong και με άλλες θεραπευτικές ασκήσεις μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα.
Το XingYi χρησιμοποιεί μία όρθια στάση στην οποία μπορεί κανείς να εξασκείται σθεναρά ή μαλακά ανάλογα με τις ικανότητές του έτσι ώστε να είναι προσιτή σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Τα άτομα με αδυναμία ή χρόνιες παθήσεις μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένες τεχνικές και να ασκούνται μαλακά ή να κάνουν μόνο την όρθια εξάσκηση για να έχουν τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Το πνεύμα πρέπει να είναι σε συνεχώς σε εγρήγορση, ενώ το σώμα και ο νους ενωμένα, ώστε η πρόθεση να οδηγεί την κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος ενεργοποιείται ώστε να ρυθμίσει την κίνηση, που εξυπηρετεί στον συντονισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος και των λειτουργιών του εγκεφάλου. Αυτού του είδους η ουδέτερη διέγερση, μέσω της συμπυκνωμένης δραστηριότητας, προσφέρει ενεργή ξεκούραση στον εγκέφαλο, καθώς μέρη του «κλείνουν». Έτσι, η εξάσκηση στο XingYi όχι μόνο προκαλεί ιδρώτα αλλά διαλύει την κούραση και συμβάλει στην καλή ζωή.

Το XingYi έχει επίσης άριστη επίδραση στα εσωτερικά όργανα και στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Απαιτεί το στήθος να είναι χαλαρό, η κοιλιά σταθερή, ενώ η αναπνοή να κατεβαίνει χαμηλά στο DanTian. Η εσκεμμένη αύξηση του βάθους της αναπνοής ενδυναμώνει το διάφραγμα και το κατεβάζει, με αποτέλεσμα η μακροχρόνια πρακτική να βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και να αυξάνει την κίνηση των οργάνων στην κοιλιακή χώρα. Αυτό βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στην κοιλιακή χώρα βοηθώντας στην πέψη και στις λοιπές λειτουργίες του μεταβολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου