Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Σεμινάριο στην Κινέζικη πάλη - Shuai Jiao


Ο σύλλογος μας (σίφου Διβάνης Γιώργος), σε συνεργασία με τον Α.Σ. Κεραμεικός "Wu Gong Xue Yuan" (σίφου Δούκας Δημήτρης) και τον Γ.Σ. Μαχητικών Τεχνών Ιλισίων “Kunpeng Wuguan” (σίφου Δερβέντης Παναγιώτης) διοργάνωσαν 2 σεμινάρια πάνω στην Κινέζικη πάλη - Shuai Jiao.

Στο σεμινάριο διδάξε ο δάσκαλος Liu Zu Guang. Ο Liu Zu Gung κατάγεται από το Πεκίνο και ασκείται στις μαχητικές τέχνες και στην κινέζικη πάλη από την παιδική του ηλικία. Το 1990 άρχισε να ασκείται με τον μεγάλο δάσκαλο του Σουάι Τζιάο Li Bao Ru, ο οποίος και τον μύησε στην ουσία της κινέζικης πάλης.  Στην διάρκεια της πορείας του ως αθλητής, ο  Liu Zu Guang στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής στο Πεκίνο και κατατάχθηκε τρίτος στο Εθνικό Πρωτάθλημα. Αγωνίζονταν στην κατηγορία των +100 κιλών, αλλά συχνά πάλευε με αντιπάλους που ζύγιζαν 20-30 κιλά παραπάνω από τον ίδιο. Ήταν γνωστός για την απαράμιλλη ικανότητά του στις αρπαγές και την εξαιρετική τεχνική. Ο συνδυασμός χαλαρότητας, εκρηκτικότητας και τεχνικής στον τρόπο που εξασκείται προέκυψε μέσα από τα χρόνια συνεχούς και προσεκτικής άσκησης.Το 2007 ο εκπαιδευτής Liu άρχισε να διδάσκει επίσημα μαθητές στο πανεπιστήμιο Γλωσσών και Πολιτισμού του Πεκίνου.  Στη διάρκεια της προπόνησης, ο εκπαιδευτής Liu  επιδεικνύει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες απαντήσεις στο πως να βελτιώσει κανείς τον τρόπο που παλεύει.  Διδάσκει όλες τις πτυχές της κινέζικης πάλης, βασική τεχνική και δύναμη, πάλη με το ειδικό παλαιστικό γιλέκο, αλλά και χωρίς αυτό. 

Το Σουάι Τζιάο μία τέχνη που ειδικεύεται στις ρίψεις και τα σαρώματα, στο πώς δηλαδή να ρίξεις έναν αντίπαλο στο έδαφος από όρθια θέση. Η κινέζική πάλη χαρακτηρίζεται από τη χρήση της ελάχιστης δυνατής δύναμης για την ανατροπή του αντιπάλου. Η χαλαρότητα και η ευλυγισία στην κίνηση χωρίς έντονη μυϊκή προσπάθεια δίνει την απαραίτητη ταχύτητα αλλά και το στοιχείο του αιφνιδιασμού ώστε να καταστεί δυνατή η ρίψη ή η ανατροπή του αντιπάλου. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται εμφανής η πρόθεση αυτού που εκτελεί την τεχνική και εύκολα διαχειρίσιμη από κάποιον έμπειρο αντίπαλο παλαιστή.

Στην κουλτούρα του Σουάι Τζιάο στην Κίνα, είναι σύνηθες, οι παλαιστές, να ασκούνται και να μαθαίνουν από διαφορετικούς δασκάλους. Όπως και να φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές στις τεχνικές που ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπικότητα ή την φυσική τους κατάσταση. Ιστορικά, οι διάσημοι δάσκαλοι αναπτύσσουν πάντα τις δικές τους παραλλαγές. Κάποιος πρέπει να περπατήσει ο ίδιος τον δρόμο για να έχει ουσία, καθώς δεν υπάρχει καμιά τεχνική που να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία, παρά μόνο η ικανότητα του πόσο καλά μπορεί να εκτελέσει κάποιος την τεχνική.

 Στο Σουάι Τζιάο υπάρχουν πάνω από 300 τεχνικές με πάνω από 3 παραλλαγές η κάθε μία αλλά στην πραγματικότητα της πάλης κάποιος δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 τεχνικές, στις οποίες όμως πρέπει να είναι πολύ καλός. Πρέπει όμως κάποιος να προπονείται σε όσο πιο πολλές παραλλαγές μπορεί όχι τόσο για να τις χρησιμοποιήσει αλλά για να μάθει πως να αμύνεται σε αυτές. Η εξάσκηση στο πως να αμύνεται κάποιος στο Σουάι Τζιάο είναι εξίσου σημαντική και για κάθε τεχνική υπάρχει και μια άλλη που την αδρανοποιεί.

Το Σουάι Τζιάο εχει άμεση πρακτική εφαρμογή καθώς συνδυάζεται και συμπληρώνει άλλες τεχνικές γροθιάς ή λακτισμάτων. Η γνώση των βασικών τεχνικών είναι δε απαραίτητη για όσους μαθητές επιθυμούν στο μέλλον να συμμετάσχουν σε αγώνες πλήρους επαφής (Sanda). Επιπλέον, η εξάσκηση στην πάλη έχει το πλεονέκτημα ότι συνδυάζει την ενδυνάμωση μέσω της επαφής και την εξάσκηση των εφαρμογών με ένα σχετικά ασφαλές τρόπο.

Επομένως ανεξαρτήτως από το σύστημα που ακολουθεί ο καθένας, το Σουάι Τζιάο μπορεί με συνεκτικό τρόπο να ενσωματωθεί στην προπόνηση με εξαιρετικά αποτελέσματα. 
Από αριστερά: Γ. Διβάνης, Δ. Δούκας, Liu Zu Guang, Π. Δερβέντης

Με την σειρά τους οι διοργανωτές θα θέλαν να ευχαριστήσουν τους πενήντα και πλέον αθλητές που μας εμπιστεύθηκαν και συμμετείχαν στο σεμινάριο, τον πρόεδρο της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ. κ. Λάμπρο Σταμούλη για την βοήθειά του και υποστήριξη στην διεξαγωγή του σεμιναρίου, τους δύο Αμερικανούς μαθητές του δασκάλου Sonny και Brian και φυσικά τον δάσκαλο Liu που μας έκανε την τιμή να μοιραστεί μαζί μας ένα μέρος από την αληθινή και σε βάθος γνώση του πάνω στην Κινέζικη Πάλη. Ήδη έχουμε προγραμματίσει άλλα δύο σεμινάρια σε βάθος 2 χρόνων ώστε οι αθλητές μας να έρθουν σε επαφή με τις προχωρημένες τεχνικές του Σουάι Τζιάο και να αποκτήσουν υψηλό επίπεδο σε αυτή την αρχαία Κινέζικη τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου